Kıbrıs Mutfağı
Mutfağı en zengin uygarlıklara komşuluk eden Kıbrıs adasının, mutfak kültürünün çeşitlenmemesi elbette beklenemez. Türk ve Yunan ve Arap mutfağının Akdeniz’deki yorumlanışı olarak Kıbrıs mutfağını nitelendirebilmekteyiz. Akdeniz kültürü ile donatılmış olan Kıbrıs mutfağında İtalyan ve Fransız mutfağı esintileri de mevcuttur.
Hellim / Xalloumi
Kıbrıs mutfağını anlatırken Hellim ile başlamamak tabii ki düşünülemezdi. Kızartılmış haliyle dünyaca ün yapmış Hellim, başta koyun sütü olmak üzere keçi ve inek sütü ile de yapılabilmektedir. Yarı sert bir peynir çeşidi olarak karşımıza çıkan Hellim, en az 40 gün olgunlaştırılmasıyla da lezzetini zirveye taşıyarak sofranıza gelmektedir.
Çakıstes / Tsakistes
Yerli Kıbrıs zeytininin yanı sıra Girit kökenli yeşil zeytinlerinde hasat edilerek; taş, cam şişe ve tahta aracılığıyla kırma yöntemiyle salamura edilmesi Kıbrıs’ta oldukça yaygındır. Servis önerisi olarak; bol zeytinyağı, limon, ve sarımsak ile marine edildikten sonra tüketilerek acımsı ferahlığıyla ön plana çıkan bir lezzettir.
Ayrelli
Ayrelli; Asparagus officinalis bilimsel adıyla, dünya da 150 çeşidi olan bir yabani kuşkonmaz türüdür. Taverna kültürünün hakim olduğu Kıbrıs adasında, özellikle hasat mevsimi olan kış aylarında meyhane sofralarındaki vazgeçilmez mezelerdendir. Pişerken eklenen yumurta ve üzerine sıkılan limon ile harmanlanan ayrelli, sevenlerine özel bir lezzet olmaya devam ediyor.
Şeftali Kebabı / Sheftalia Kebab
Kıbrıs kebab mutfağının olmazsa olmazlarından Şeftali Kebabı, çoğu lezzet severin damak tadını büyülerken aynı zamanda sıra dışı ismiyle de akılları karıştırıyor. Halk arasında bilinen hikayesine göre tarifi Şef Ali’ye ait olup yıllar içerisinde Şeftali adını almış olan bu eşsiz tat; koyun veya keçinin gömlek yağının, kıyma, maydanoz ve baharatlarla hazırlanmış iç harcıyla sarılıp ızgarada pişirilmesiyle yapılır.
Kolokas
Kıbrıs adası tarafından oldukça sevilen, görsel olarak patatese benzerliği olsada kendine özgü lezzetiyle sofralardaki yerine koruyan geleneksel bir yemektir. Hem tavuklusu hem etlisinin yapılabilmesiyle kış aylarında içinizi ısıtacak tarihi bir lezzet olarak Kolokas, Kıbrıs adasının kültürünü bizlere yansıtmaktadır.
Tatar Böreği ve Pirohu
Dünyanın başka bölgelerinde benzer örnekleri görülse de yerli halkın özellikle kış aylarında oldukça tercih ettiği yemekler listesinde pratikliği ve lezzetiyle başı çeken ikili olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Taze norun hamurla çevrelenemesiyle yapılan yuvarlak şekilli Pirohu ve içi kıyma harcından yapılan üçgen şekilli Tatar Böreği, mantıya farklı birer alternatif oluşturmaktadır.
Gullurikya
Geleneksel lezzetlerin en güzel örneklerinden olan Gullirikya, ilgi çekici ismi, görünüşü ve tabiiki akıllarda kalan lezzetiyle yeni tatlar arayanların Kıbrıs’ta denemesi gereken coğrafi ürünlerden bir tanesidir. Harup Pekmezi ile süslenen bu pişmiş hamur, Kıbrıs mutfağının tatlılarından biri olarak karşınıza çıkıyor.
Palüze
Palüze, un ve üzüm suyunun kaynatılmasıyla elde edilen üzüm muhallebesidir. Üzüm hasatı sırasında mevsimlik olarak üretilen, nadir olarak bulunsa da sıcakken de tüketilebilen keyifli bir tatlıdır.
Bikla
Sabah erken saatlerde gidilen, tostunuz yanında “garga suyu” denilen portokal suyu gazozu ile birlikte kahvaltı yapmak, Kıbrıslılar için oldukça yaygın bir alışkanlıktır. İşte bu tostu gastronomik açıdan lezzetlendiren, turşu suyu, yumurta ve baharatların karışımıyla yapılan sarı renkli sos bikladır.